Autor ovog teksta i ostalih tekstova u kategoriji “O tetoviranju” je Zoran Žvaki Pocrnić. Ovim putem mu zahvaljujemo na trudu i ustupanju tekstova i slika. Više o autoru i njegovom radu možete pogledati na www.zvaki.info.

 

Tko vas tetovira?

TETOVAŽER (SCRATCHER), TATTOO MAJSTOR, TATTOO ARTIST

Najčešća pitanja koja ljudi postavljaju

Tetovaže – uklanjanje

Prilikom odabira tetovaže jako je bitno znati kod koga ćete otići da dobijete ono što želite.

 Objasnit ću vam razlike i prednosti,na vama je odluka.

 TETOVAŽER(SCRATCHER)

 Definicija:

 Osoba koja gleda tetoviranje kao hobi i nešto zabavno.Vjerovatno radi privatno kod kuće.

 Što možete očekivati od Tattooera:

 Dobru zabavu, jeftinu tetovažu, dostupnost u bilo kojem vremenu, ne čeka se na termin.

 Što ne možete očekivati:

 Kvalitetu za cijeli život, iskustvo, da dobijete ono što ste htjeli, higijenu, odgovornost.

 TATTOO MAJSTOR

 Definicija:

 Osoba čiji je posao da tetovira.Ta osoba pokušava živjeti ili živi od toga.Ima otvoren salon za tetoviranje.

 Što možete očekivati od Tattoo majstora:

 Kvalitetnu tetovažu, higijenu, veću cijenu, čeka se na termin, postoji radno vrijeme kojem se morate prilagoditi, može odraditi većinu motiva, odgovornost.

 Što ne možete očekivat:

 Unikatan rad, tetovažu kakvu točno želite.

 TATTOO ARTIST

 Definicija:

Osoba koja živi taj posao. Cilj je konstantno učenje i napredovanje u svom poslu. Želi ponuditi nešto što drugi nemogu, ima otvoren tattoo salon.

Što možete očekivati:

Vrhunsku izvedbu svoje tetovaže,originalnost i unikatnost,higijenu, čekanje na termin,malo veću cijenu od tattoo majstora,odgovornost.

Sto ne mozete očekivati:

Da će prihvatiti sve što tražite od njih, da im možete spuštati cijenu, da vi njima diktirate kako da oni rade svoj posao!

 

NAJČEŠĆA PITANJA KOJA KLIJENTI POSTAVLJAJU

1.  Koliko košta tetoviranje?

 U ovom slučaju se ne radi o gotovom proizvodu koji stoji na policama i ne prodaje se na kilu.

To je kao da pitate: Koliko košta auto?

Ako ne navedete koji vas auto zanima, koje snage, boje, opreme, model itd. nećete dobiti odgovor na to pitanje.

Tetovaže se u većini slučajeva naplaćuju po satnici, terminu ili ako je moguće određuje se fiksna cijena prema veličini, kompliciranosti i mjestu na kojem se radi.

  2. Ja bi si tetovirao ovo kao što ima ovaj sa slike, iste veličine..možda malo manje, ali drugačiji natpis i drugo mjesto?

 Iznenađujuće, ali ovakvih pitanja ima i previše.

Upravo ste pitali, ja bih kupio auto kao na slici, iste veličine, možda malo i manji ali drugačiji model sa drugačijom opremom.

Ako želite dobiti takve informacije, trebate doći u tattoo studio i dogovoriti se oko točnih detalja, u suprotnom dobijete odgovor od…do, što može biti veliki raspon u cijeni.

 3. Kolika vam je start cijena?

Pitanje je totalno nebitno, bitno je ono što želite dobiti.

Ako pitate za najjeftiniji auto, odgovor znate i sami.

Potrebno je prvo smisliti šta želite pa onda pitajte za cijenu.

Kupovati najjeftiniji auto za cijeli život nikada nije pametno.

4. Pošaljete sliku tuđe tetovaže i pitate koliko košta ista ovakva.

Kao što je već navedeno, tetovaže ne stoje na lageru. Ne pristaje svaka tetovaža svakome jednako, tako da je najbolje doći do studija i dogovoriti se oko detalja vezano za tetovažu koju ćete vi nositi.

5. Možete li mi poslati na e-mail slike za podlakticu, prsa, iza vrata….?

Svaka ideja koju imate može se prilagoditi za dio tijela koji želite imati istetoviran.

Slike u galeriji stoje po kategorijama npr. cvijeće, životinje, tribali, simboli… a ne ruke, podlaktice, prsti ….

6. Ako pitate preko web-stranice ili facebooka koje vam je radno vrijeme, gdje se nalazite,broj telefona…

-pogledajte link gdje piše kontakt, tamo vam je sve navedeno

7. Koliko tetoviranje boli?

Bol prilikom tetoviranja je individualan osjećaj. Netko ga doživi kao ugodno peckanje, netko kao smak svijeta.Sve ovisi o tome koliko ste se pripremili psihički.

    U JAKOM UMU NEMA BOLI!!

8. Koliko je potrebno da bi istetovirali npr. ružu 8×8 cm na leđa i koliko košta?

Ruža ili bilo šta drugo je ralativan pojam.

Vrijeme izrade tetovaže ovisi o slijedećem:

– stilu kojim će se tetovaža raditi

– brzini vašeg tattoo majstora/artista

– mjesta na kojem se tetovira

– tehnici s kojom se radi

– osobi koja se tetovira

Za točan odgovor je potrebno doći do studija.

 

TETOVAŽE – UKLANJANJE

Koji su načini uklanjanja tetovaže?

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice.

Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

1. SALIBRAZIJA – Najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj. Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.

2. ABRAZIJA – Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se ne ukloni potpuno. Nakon toga rana tjednima cijeli uz oticanje tretiranog dijela.

3. OPERACIJA – Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli..

4. PEELING – Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je mogućnost da se otrujete nego da uklonite tetovažu.

5. LASERI – Koristili su se razni laseri, poput erbium, CO2, argona. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.

6. OSTALO – Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne  rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom…

Q-Switch laseri

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Kromofora, tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserske zrake oslobodi se energija koja uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. ono po čemu se Q-Switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se pigment uništio, osnovni je preduvjet ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vrijeme razvije temperatura veća od par stotina stupnjeva Celzijusa koja doslovce topi pigment i pretvara gau paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon valnih duljina koje upija.

Koliko je tretmana potrebno kako bi se uklonila tetovaža?

Teško je govoriti o prosječnom broju tretmana uslijed brojnih faktora o kojima to ovisi: o veličini te bojama tetovaže, profesionalnom ili amaterskom radu, vrsti pigmenta (je li čist ili pomiješan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i obrambene stanice koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike među ljudima u sposobnosti obrambenih stanica da uklone pigment. Može se reći kako prosječno treba 3 do 5 tretmana ako je riječ o profesionalnoj tetovaži. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana može biti veći jer se pigmenti miješaju i pigment nije jednakomjerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Ovisno o vrsti, veličini i mjestu tetovaže, ponekad broj tretmana može biti i veći. Nije moguće predvidjeti broj potrebnih tretmana i njihov rezultat. Kod miješanja pigmenta laser slabije djeluje, što je glavni razlog težeg uklanjanja amaterskih tetovaža. Svježe tetovaže u pravilu se uklanjanju tek jednu godinu nakon tetoviranja. Razlog tome je što pigment kroz to vrijeme putuje kroz slojeve kože. U protivnom, ako bi se tretirala svježa tetovaža, rezultati bi bili lošiji.

Za najbolje rezultate potrebno je sačekati da prođe jedna godina od tetoviranja, jer tada je pigment prestao putovati kroz kožu. Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se ocijenila reakcija. Prvi tretman zato uvijek daje slabiji rezultat radi procjene reakcije kože na tretman. Cilj je izazvati reakciju kako bi tetovaža potamnila, tj. pobijelila. Nakon toga zaostaje rana koja cijeli. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 tjedana. Kod svakog idućeg tretmana postupno se povećava snaga laserskog impulsa. Tretman se ne smije započeti s većom snagom impulsa jer prvo treba ocijeniti reakciju na tretman. Savjetuje se raditi veći razmak između tretmana, koristiti slabiju lasersku snagu, jer je bolje učiniti koji tretman više kako bi se postigao vrhunski rezultat. Ako se koristi veća snaga impulsa broj tretmana je manji, ali je moguć gubitak pigmenta!

Može li se tetovaža ukloniti u cijelosti?

Jednobojne tetovaže se najbolje uklanjanju, dok se višebojne tetovaže dobro uklanjaju, ali ih je mnogo teže ukloniti uz veći broj tretmana. Možemo reći da se tetovaža ukloni gotovo u cijelosti, no nije ju moguće u potpunosti ukloniti. Moguće je da ponekad zaostanu obris tetovaže ili jedva naznačeni dijelovi tetovaže. Kod tetovaža s više boja uslijed miješanja pigmenta mogu zaostati slabo vidljivi tragovi boja. Neke boje slabije se uklanjanju ukoliko se kod amaterskog tetoviranja koriste pigmenti slabije kvalitete. Profesionalne tetovaže se stoga najbolje uklanjaju, zbog čistoće i kvalitete pigmenta.

Je li tretman bolan?

Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme ako ste jako osjetljivi ili ako je tetovaža na osjetljivom mjestu te nema boli niti nelagode. U većini slučajeva nije potrebna anestezija jer se koristi hlađenje kože zrakom te tretman nije bolan niti neugodan. Osjećate manje peckanje i slabije žarenje, u svakom slučaju mnogo je ugodnije od samog tetoviranja.

Koje su moguće komplikacije?

Razvoj komplikacija sveden je na minimalnu moguću mjeru. Kako bi se izbjegla i najmanja komplikacija, savjetuje se raditi sa slabijom snagom i koristiti veći razmak između tretmana, što u konačnici znači koji tretman više. Ako se radi s većom snagom broj tretmana je manji, ali je veći rizik od razvoja komplikacija.

Moguće komplikacije:

OŽILJCI – Razvoj je gotovo zanemariv. Moguće je manje oštećenje kože na površini, poput  hrapavosti, što se kasnije izgladi.  Osobe s keloidima imaju manji rizik za razvoj keloida na mjestu tretmana.

GUBITAK PIGMENTA – Razvije se dosta rijetko. Ne dolazi do potpunog gubitka pigmenta, nego to područje može biti nešto svjetlije u odnosu na okolnu kožu. Često se s vremenom pigment sam vrati.

RAZVOJ PIGMENTACIJE – Moguć je razvoj tamnije pigmentacije koja se sama povuče ili se ukloni laserom.

INFEKCIJE – Minimalna mogućnost za razvoj.

ALERGIJSKE REAKCIJE – jako rijetko

Zahvaljujemo Dr.Dinko Kaliterna radi ustupljivanja objavljenog texta.

Za sve dodatne informacije o uklanjanu tetovaže pogledajte na – www.poliderma.hr